Landbouwfolie
Landbouwfolie, ook wel landbouwplastic genoemd, zorgt ervoor dat het ingekuilde gewas geconserveerd kan worden bewaard en beschermd tegen (weers-)invloeden van buitenaf. Voornamelijk heeft landbouwfolie als doel dat het bescherming geeft tegen Uv-straling en een eerste bescherming biedt voor de onderfolie.
Wil je weten hoe landbouwfolie wordt geproduceerd? We hebben hier een artikel over geschreven met bijbehorende animatievideo.
Verschillende soorten landbouwfolie
Er zijn verschillende soorten landbouwfolie die variëren in materiaal, dikte en eigenschappen. De keuze van het type plastic kan afhangen van verschillende factoren, waaronder het soort gewas dat wordt ingekuild.
Het belangrijkste aspect voor het afdekken van het gewas is dat deze geconserveerd wordt. Hierdoor moet een zuurstofloze (aerobe) omgeving worden gecreëerd, zodat goede bacteriën zich kunnen ontwikkelen en slechte bacteriën (welke doorgaans niet zonder zuurstof kunnen) gedeactiveerd worden. Wil je meer lezen over de conservering van de kuil? Klik dan op de link.
Waar moet ik op letten bij een keuze van landbouwfolie
Om de bomen door het bos een beetje te kunnen zien is het belangrijk om te weten welke eigenschappen de landbouwfolie heeft en of deze passen bij de wensen voor gebruik.
Trekkracht van de landbouwfolie
Door middel van de samenstelling van de grondstoffen en de kwaliteit van de grondstoffen, geven deze verschillende sterktes aan de landbouwfolie. Dikte van de landbouwfolie zegt hierin dus niet alles. Want zo is onze Megaleen 200mu zelfs iets minder sterk dan de MegaplastPower welke een dikte heeft van ±130mu.
UV-bestendigheid
Er zijn grote verschillen binnen de landbouwfolie over de UV-bestendigheid. Het weren van deze straling (en dus opwarming) is een belangrijke factor. Onze landbouwfolies zijn standaard uitgerust met een 18 maanden UV-bestendigheid. Lang genoeg dus om een kuil te beschermen. Daarnaast hebben sommige landbouwfolies ook een witte/lichte zijde. Deze kan weerkaatst het zonlicht meer dan de zwarte zijde. Hierdoor warmt de kuil minder snel op.
Doorprikwaarde / kogelvalwaarde
Deze waarde geeft aan hoe snel een landbouwfolie doorgeprikt kan worden. Dit kan voordeel bieden bij het afdekken van een stekelig, hard gewas. Maar ook bij hoge betreding na het afdekken van de kuil. Bijvoorbeeld als er autobanden op de kuil moeten worden gelegd.
Tip
Gebruikt ook altijd een Meganyl kuilbeschermkleed om de kuil optimaal te beschermen tegen takken, ongedierte en extreme weersinvloeden.
- Share:
- op Facebook
- op Twitter
- op Google+